flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Безоплатна вторинна правова допомога, як вид державної гарантії

10 січня 2019, 16:19

Одним із пріоритетних напрямів функціонування системи надання безоплатної правової допомоги в Україні є захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності соціально вразливих верств населення, територіальних громад та спільнот.

Система надання безоплатної правової допомоги в Україні наразі складається з Координаційного центру з надання правової допомоги (далі - Координаційний центр), 23 регіональних та 97 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі - центри), а також понад 400 бюро правової допомоги, які здійснюють свою діяльність по всій території України.

На сьогодні безоплатна вторинна правова допомога, як вид державної гарантії, надається у повному обсязі всім категоріям осіб, визначеним у Законі України «Про безоплатну правову допомогу» (далі - Закон). Зокрема, після прийняття Верховною Радою України 07 грудня 2017 року Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким були внесені відповідні зміни до Закону, суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу стали особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Разом із цим, як свідчить практичний досвід роботи центрів, на сьогодні рівень поінформованості зазначеної категорії осіб щодо реалізації захисту своїх прав, зокрема права на отримання безоплатної правової допомоги, є вкрай низьким.

У зв’язку з цим, Координаційним центром було розроблено інформаційний плакат (додається), який містить коротку інформацію про право постраждалої особи на звернення до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника, які зазначений припис передбачає заходи тимчасового обмеження, а також відомості про порядок звернення за безоплатною правовою допомогою, види правових послуг, які може особа отримати, контактну інформацію центрів та телефонний номер контактного центру системи надання безоплатної правової допомоги в Україні 0800 213 103, зателефонувавши на який також можна отримати правові консультації та роз’яснення.

Найближчим часом Координаційний центр планує звернутися до міжнародних партнерів з проханням надати підтримку у виготовленні такого інформаційного плаката.

Для комунікації на експертному рівні фахівці Державної судової адміністрації України можуть звертатися до начальника управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру Марчук Наталії (контактні телефони 486-71-06, 063-420-27-47; e-mail: nataliya.marchuk@legalaid.gov.ua).

З повагою

 

Директор                                                          О. Бонюк