flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найбільш поширені запитання про Електронний суд: у ДСА дали відповіді

06 жовтня 2021, 09:02

Державна судова адміністрація (ДСА) своїм листом направила до судів роз’яснення стосовно роботи «Електронного суду» та інших модулів ЄСІТС, які почали офіційно працювати з 5 жовтня.

Нижче наводимо його текст.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі – Положення про ЄСІТС).

У газеті «Голос України» від 04.09.2021 № 168 (7668) Вищою радою правосуддя опубліковано оголошення про початок функціонування трьох таких підсистем (модулів) ЄСІТС:

- «Електронний кабінет»;

- «Електронний суд»;

- підсистема відеоконференцзв’язку.

Враховуючи зазначене та зважаючи на численні звернення судів з питань, пов’язаних з початком функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі – ЄСІТС), доводимо до відома таку інформацію.

Відповідно до пункту 2 параграфа 2 розділу 4 Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (далі – Закон) підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи починають функціонувати через 30 днів з дня опублікування Вищою радою правосуддя відповідного оголошення.

 

З урахуванням статті 253 Цивільного кодексу України підсистеми «Електронний кабінет», «Електронний суд» та підсистема відеоконференцзв’язку офіційно починають функціонувати з 5 жовтня 2021 року.

Відповідно до норм процесуальних кодексів та Закону оголошення про початок функціонування підсистем (модулів) ЄСІТС має містити інформацію про підпункти, пункти процесуальних кодексів, які вводяться в дію у зв’язку з початком функціонування відповідної підсистеми (модуля).

Отже, з урахуванням змісту оголошення, опублікованого Вищою радою правосуддя, вводяться в дію ряд норм процесуальних кодексів та норм Закону, відповідно до яких змінюється порядок вчинення таких дій, який визначається нормами Положення про ЄСІТС, зокрема:

1. Змінюється порядок та форма подачі процесуальних документів до суду.

2. Запроваджується обов’язок реєстрації в суді процесуальних документів, поданих до суду в електронній формі.

3. Передбачається механізм сканування процесуальних документів, які надійшли до суду в паперовій формі.

4. Розгляд справи, її формування та зберігання, як і раніше, здійснюватиметься в паперовій формі.

5. Запроваджується у судів можливість надсилання сторонам справи повідомлень чи процесуальних документів в електронній формі.

6. Можливість ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.

7. Можливість надсилання засобами ЄСІТС копій документів, поданих до суду однією стороною, іншій стороні по справі, якщо вона зареєстрована в ЄСІТС.

8. Змінюється порядок подачі до суду апеляційних та касаційних скарг в електронній формі.

9. Змінюється порядок проведення та фіксації судових засідань в режимі відеоконференції.

Детальні інструкції стосовно порядку роботи кожної з підсистем (модулів) розміщені на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Відео-інструкції про порядок роботи в Електронному кабінеті розміщені на кожному кроці роботи програмного забезпечення (кнопка "Відеоінструкція" у верхній правій частині сторінки (https://cabinet.court.gov.ua). Також вказані відеоролики доступні для перегляду на каналі YouTube "Електронний кабінет" https://www.youtube.com/channel/UCbZOPgWYEgmyGG1V-RF8RJg

Судово-юридична газета